Klantbeoordelingen De Heij
Klanten geven ons een 9,3
Op gebied van persoonlijke service
0224 - 591 228
Ma t/m vr 08:30 tot 17.00
info@deheij.nl
Binnen 1 werkdag reactie
Nieuws

Helmplicht snorfiets vanaf 1 januari 2023

28/12/2022
Helmplicht snorfiets vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 ben je verplicht op een snorfiets, snorscooter of speed pedelec een goedgekeurde helm te dragen. Ook als je niet op de rijbaan rijdt, maar bijvoorbeeld op het fietspad.

Helm verplicht bij geel én blauw kenteken

Tot 1 januari 2023 is het dragen van een helm alleen verplicht voor bromfietsen of scooters met een gele kentekenplaat. Met een blauw kenteken moet op bepaalde plaatsen in Amsterdam en Utrecht nu ook al een helm gedragen worden. Vanaf 1 januari 2023 moet in heel Nederland op snorfietsen, snorscooters en speedpedelecs (blauwe kentekens) een helm gedragen worden.

Aandeel aantal ernstige ongevallen brom- en snorfietsen loopt op

Het totaal aantal verkeersdoden nam af in 2021. Hier tegenover staat dat het aantal verkeersdoden onder motorrijders (+8%) en bromfietsers (+16%) oploopt. (Bron: CBS) Met de invoering van de helmplicht voor snorfietsen wil de overheid (ernstig) hoofdletsel bij ongelukken en verkeersdoden voorkomen.

Beperkte of geen dekking bij ongeval

Is er naast de WA verzekering ook een aanvullende dekking ongevallenopzittenden? Dan kan het zijn dat wij, bij een ongeval, niet uitkeren. Is het letsel ontstaan omdat de bestuurder of de passagier geen helm draagt of hij draagt de helm niet op de juiste manier en dat is mede de oorzaak van het letsel? Dan heeft de verzekerde volgens de voorwaarden geen recht op een uitkering.

Kans op boetes

Als je rijdt zonder helm, kun je ook een boete te krijgen. De boete is in 2023 € 100 exclusief administratiekosten. Rijd je met een passagier? Dan is de passagier zelf verantwoordelijk voor het dragen van een goedgekeurde helm. Is de passagier jonger dan 12 jaar, dan krijgt de bestuurder de boete.

Goedgekeurde bromfiets- of snorfietshelm herkennen

Het is belangrijk om te controleren of je een goedgekeurde helm aanschaft. Een echte pothelm is bijvoorbeeld vaak niet goedgekeurd. Hoe controleer je of een helm is goedgekeurd? Een goedgekeurde bromfietshelm herken je aan een cirkel met de hoofletter E erin. Achter de E staat een cijfer, en elk cijfer staat voor een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4. Alle in de EU-goedgekeurde helmen voldoen. Goedgekeurde speedpedelec-helmen herken je aan de markering NTA 8776:2016.