Klantbeoordelingen De Heij
Klanten geven ons een 9,3
Op gebied van persoonlijke service
0224 - 591 228
Ma t/m vr 08:30 tot 17.00
info@deheij.nl
Binnen 1 werkdag reactie
Nieuws

Hoe ben jij je GELD de BAAS?

12/3/2024
Hoe ben jij je GELD de BAAS?

Van 11 t/m 15 maart 2024 vindt de 13e editie van de Week van het geld plaats, een initiatief van Wijzer in geldzaken. Met het thema ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS?’ zet de Week van het geld dit jaar jongeren in hun kracht door ze leren hoe ze grip kunnen krijgen op hun geld en hoe ze financiële verleidingen en risico’s kunnen herkennen en doorzien. Zo leren ze een ware ‘baas’ te worden over hun eigen financiën en zijn ze in staat om verstandige geldkeuzes te maken.

Leren omgaan met geld kun je al op jonge leeftijd leren. Dit is belangrijk, want jongeren krijgen met flink wat financiële verleidingen te maken. Zo prijzen influencers de mooiste producten aan, draait alles in games om het kopen van upgrades en benaderen geldcriminelen je met gewiekste oplichtingstrucs. Ook is het uitgeven van geld steeds gemakkelijker via een pinpas of telefoon. En kun je geld uitgeven wat je nog niet hebt via achteraf betaalmethodes. Door financiële vaardigheden al op jonge leeftijd bij te brengen, helpen we jongeren de controle te behouden op hun geld en bereiden we ze voor op financiële redzaamheid.

Hoe kunnen jongeren ‘de baas’ worden over hun geld?

Geld kan soms iets spannends zijn voor jongeren, maar als je weet hoe je er verstandig mee om gaat kan het juist ook een middel zijn om je dromen mee waar te maken. Hoe je dat doet? Voor voldoende inkomsten zorgen, verantwoord besteden, voorbereid zijn op onvoorziene gebeurtenissen en overzicht houden over je geldzaken. Dit lijkt eenvoudig, maar lang niet alle jongeren krijgen deze vaardigheden vanuit huis mee. En als we eerlijk zijn dan vinden we het als volwassenen ook moeilijk genoeg om niet aan allerlei financiële verleidingen toe te geven, denk maar bijvoorbeeld aan Black Friday. Daarom is het zo belangrijk om het ook in de klas te hebben over geldzaken, het liefst al vanaf de basisschool. Bijvoorbeeld over financiële verleidingen, zoals: de micro-transacties waar games als Minecraft en Fortnite veel geld mee verdienen, de manier waarop influencers hun producten aanprijzen of waar je op moet letten bij je eerste aankoop in een webwinkelen hoe je kan zien of deze winkel betrouwbaar is.

Week voor het geld voor het po, vo en mbo

Dit jaar richt de Week van het geld zich, naast het basisonderwijs en het mbo, ook voor het eerst op het voortgezet onderwijs. Voor het basisonderwijs richten ze zich op onderwerpen als reclame en influencers, in- game aankopen, geldcriminaliteit, geldwaarde en verzekeren. In de materialen voor het vo en mbo komen ook zaken aan bod als: crypto, geldezels, achteraf betalen, bankzaken en pensioen. Zo sluiten de materialen goed aan bij de beleefwereld van de jongeren.

Over Wijzer in geldzaken

Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen voor het bevorderen van de financiële fitheid van Nederlanders. Het platform zet zich met haar samenwerkings- partners op landelijk, regionaal en lokaal niveau in voor het bevorderen van de financiële fitheid van Nederlanders. Wijzer in geldzaken streeft naar structurele integratie van financiële competenties in het onderwijscurriculum. Hare Majesteit Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform www.wijzeringeldzaken.nl

Bron: wijzeringeldzaken.nl