Klantbeoordelingen De Heij
Klanten geven ons een 9,3
Op gebied van persoonlijke service
0224 - 591 228
Ma t/m vr 08:30 tot 17.00
info@deheij.nl
Binnen 1 werkdag reactie
Nieuws

Registratie & kentekenplicht, hoe zit dat nou?

31/5/2022
Registratie & kentekenplicht, hoe zit dat nou?

Registratie & kentekenplicht, hoe zit dat nou?

Dagelijks zien we er, als we erop gaan letten zien we tientallen, misschien wel honderden kentekens per dag. We zien ze zo vaak dat we er eigenlijk niet eens meer bewust op letten. Maar wanneer moet er nou een kenteken op een motorrijtuig?

We weten dat auto’s (personenauto’s, bestelauto’s, bussen, kampeerauto’s en vrachtauto’s), motorfietsen en aanhangers (wanneer de toegestane, maximale massa hoger ligt dan 750 kg) die op een openbare wegrijden een kenteken moeten hebben. Ook van brom-, snorfietsen en scooters is het ons bekend dat er een kentekenplicht is.

Speed pedelecs (snelle, elektrische fietsen met een maximumsnelheid van 45 km/h), je hoort er steeds meer over en dus zullen sommigen ook weten dat hier een kentekenplicht voor geldt.

(Land)bouwvoertuigen en rijdende (bouw)machines

Motorrijtuigen die zijn gemaakt als landbouwtrekker of voorde bosbouw en die op de openbare weg moeten rijden, moeten sinds 01 januari 2021een kenteken krijgen. Per 01 januari 2022 moeten de (land)bouwvoertuigen een kenteken hebben.
Het gaat hier om motorrijtuigen die op de openbare weg rijden én een maximale constructiesnelheid hebben van 6 km/h of meer (Ook terug gekeurde auto’s met een maximale snelheid van 45 km/h vallen hier onder).

Getrokken (land)bouwmaterieel dat op de openbare weg, met meer dan 25 km/h rijdt, moet een kenteken hebben.

Niet alle motorrijtuigen die verplicht zijn een kenteken te hebben, hebben al een kenteken. Toch krijgen zij geen boete, hoe zit dat?

Vanaf 01 januari 2022 moeten (land)bouwvoertuigen een kenteken hebben. Tot 1 juli geldt nog een coulanceregeling. Dat betekent dat de voertuigen die geen kenteken hebben, maar dit wel geacht worden te hebben, nog niet worden bekeurd.

Coulanceregeling verloopt per 1 juli 2022

Om te voorkomen dat voertuigeigenaren massaal problemen krijgen omdat ze nog niet in het WAM-register zijn opgenomen, zijn einddecember 2021 handhavingsafspraken gemaakt met het openbaar Ministerie, de politie en de RDW.

Er is toen afgesproken dat zij van 01 januari tot 01 juli2022 nog geen boete zullen uitdelen als bij een staande houding blijkt dat de eigenaar van het (land)bouwvoertuig niet voldoet aan de registratieplicht. Per 01 juli 2022 vervalt deze coulanceregeling. Eigenaren die de openbare weg opgaan met een motorrijtuig zonder kenteken (maar waar wel een kentekenplicht voor van toepassing is), zullen vanaf dan beboet worden.

Gezien ons netwerk van kennissen, vrienden en familie wie hiermee van doen hebben willen we jullie dit toch meegeven. Mocht het voor jezelf niet van toepassing zijn, help dan een ander.