Klantbeoordelingen De Heij
Klanten geven ons een 9,3
Op gebied van persoonlijke service
0224 - 591 228
Ma t/m vr 08:30 tot 17.00
info@deheij.nl
Binnen 1 werkdag reactie
Nieuws

Aanrijding in het buitenland: zo moet je handelen

27/6/2024
Aanrijding in het buitenland: zo moet je handelen

Als je in het buitenland betrokken bent bij een aanrijding, dan is dat enorm schrikken. Je staat misschien nog te trillen op je benen en denk je er misschien niet aan om een schadeformulier in te vullen. Toch is het belangrijk om dat te doen. Volg daarbij de volgende stappen.

1. Vul het schadeformulier in

Vul een Europees schadeformulier in en onderteken dit samen met de tegenpartij. Zorg ervoor dat je de (voertuig)gegevens van de andere partij zo volledig mogelijk invult. Dan kunnen de verzekeringsgegevens altijd achterhaald worden. Maak ook foto’s van het kenteken van de andere partij(en) want soms is het handschrift namelijk niet te lezen of vergeet de tegenpartij "per ongeluk" een letter of cijfer. Wil de tegenpartij dit niet gezamenlijk invullen en/of ondertekenen? Verzoek hem dan om een eenzijdig ingevulde en ondertekende kopie. Bewaar altijd het ingevulde originele schadeformulier!

Verzekeringsgegevens van buitenlandse motorvoertuigen kun je opvragen bij Het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars. Dit kan via de website maar ook schriftelijk.

2. Teken niet zomaar

Teken niet zomaar iets zonder te lezen of iets wat je niet kunt lezen. Als je het niet eens bent met wat de ander heeft ingevuld of opgeschreven, teken dan niet. Een door beide partijen ondertekend schadeformulier geldt namelijk als bewijs. Behalve in Groot-Brittannië. Zegt de politie dat ondertekenen verplicht is en dringt zij aan op ondertekenen? Uitwisselen van gegevens is verplicht, niet het ondertekenen van het Europese schadeformulier.

3. Noteer namen en adresgegevens van getuigen

Probeer onafhankelijke getuigen te achterhalen. In veel Europese landen hebben getuigenverklaringen van inzittenden of familie geen waarde.

4. Maak foto´s en zorg voor een schaderapport

Maak foto's van de schade en de situatie. Probeer hierbij het voertuig en het kenteken van de tegenpartij vast te leggen. Moet een noodreparatie plaatsvinden? Maak een duidelijke foto van de schade.

5. Aanrijding met vrachtwagen?

Het is heel belangrijk dat je bij een botsing met een vrachtwagencombinatie het kenteken van de vrachtwagen en het kenteken van de oplegger (aanhanger) noteert op het schadeformulier. De schade verhaal je namelijk op de verzekering van de truck omdat een oplegger/aanhanger niet zelfstandig verzekerd is, maar valt onder de verzekering van de truck. Maak ook foto’s van de vrachtwagen en de oplegger.

6. Neem direct contact op met uw verzekeraar

Neem (bij thuiskomst) direct contact met ons op. Wij zullen de schade dan verder voor je afhandelen.

Bron: DAS