Klantbeoordelingen De Heij
Klanten geven ons een 9,3
Op gebied van persoonlijke service
0224 - 591 228
Ma t/m vr 08:30 tot 17.00
info@deheij.nl
Binnen 1 werkdag reactie
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen

Verzekering

Bedrijfsaansprakelijkheid

Voor bedrijven is het van belang om de juiste verzekeringen af te sluiten, om hoge kosten bij ongevallen te voorkomen. Hetzelfde geldt voor mensen die zelfstandig werken of bestuurder zijn en het risico lopen op claims vanwege persoonlijke fouten. Maar welke aansprakelijkheidsverzekeringen zijn er nou eigenlijk? 

 • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering;
 • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering;
 • Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) verzekert schade aan anderen of aan eigendommen van anderen die veroorzaakt zijn door jou, je medewerkers of producten. U bent dan mogelijk aansprakelijk en moet misschien de kosten betalen voor schade aan spullen of blessures of verwondingen.

Voor wie een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Voor vrijwel elk bedrijf is een aansprakelijkheidsverzekering goed om af te sluiten. Een ongeluk zit bij elk bedrijf namelijk in een klein hoekje. De claims worden ieder jaar hoger, dus voor elk bedrijf is een aansprakelijkheidsverzekering verstandig. Ook voor eenmanszaken is een verzekering voor bedrijfsaansprakelijkheid een goede en veilige keuze.

Waarom een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Je kunt als ondernemer om verschillende redenen aansprakelijk gesteld worden. De schades en claims kunnen hoog oplopen. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je tot 2,5 miljoen verzekerd. Voorbeelden van ongevallen, waar je als bedrijf aansprakelijk voor gesteld kunt worden:

 • Een klant komt op bezoek en glijdt uit over een net gedweilde vloer. De klant breekt een arm en ligt er maanden uit.
 • Er waait een vlag van jouw bedrijf langs een parkeerplaats. De vlag valt op een auto en de auto is zwaar beschadigd.
 • Je serveert een gerecht in het restaurant waar een stukje metaal in blijkt te zitten. De klant breekt een stuk van haar tand af bij het nemen van een hap uit het gerecht.

Is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Voor bedrijven is het niet verplicht, maar wordt het wel door vrijwel elke ondernemer afgesloten. Bij sommige bedrijven eisen opdrachtgevers of leveranciers ook dat een bedrijf een AVB heeft. Het geeft een bepaalde zekerheid naar deze bedrijven toe. 

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) ben je verzekerd voor wanneer je voor financiële schade zorgt bij een klant of opdrachtgever door een beroepsfout. 

Voor wie is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nuttig?

Een BAV is verstandig als u zelfstandig bedrijven adviseert of grote invloed heeft op de voortgang van een belangrijk project. Op het moment dat er hierin iets fout gaat, ben je niet aansprakelijk voor de financiële gevolgen. Voor beroepsaansprakelijk geldt ook dat de claims ieder jaar hoger worden. Een verzekering zal er voor zorgen dat je met een geruster gevoel aan de gang gaat met de projecten of het adviseren van een bedrijf.

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

 Een BAV is voor de volgende beroepen wettelijk verplicht:

 • Financiële adviseurs
 • Advocaten
 • Notarissen
 • Accountants
 • Architecten

Daarnaast zijn er steeds meer bedrijven die een BAV verplichten als ze een samenwerking willen aangaan. Ook door tussenkomst van detacheringsbureaus. 

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Als bestuurder neem je veel belangrijke beslissingen. Met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor het risico van persoonlijke aansprakelijkheid na een fout. Hiermee bescherm je je privévermogen. 

Voor wie is bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering nuttig?

Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering is bedoeld voor bestuursleden, directeuren, toezichthouders en commissarissen van organisaties, stichtingen en verenigingen. Als bestuurslid of directeur ben je hiermee beschermd tegen claims na een persoonlijke fout. 

Voorbeeld bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering vereniging 

Het bestuur van een voetbalvereniging wil nieuwe kunstgrasvelden laten aanleggen en gaat hiervoor in zee met een bedrijf. Een paar maanden later blijkt dit bedrijf failliet te zijn gegaan en kan de voetbalvereniging het geld niet meer terug krijgen. De vereniging stelt de verantwoordelijken hiervoor aansprakelijk, omdat er te weinig onderzoek is gedaan voorafgaand aan de keuze voor dit bedrijf.

Voorbeeld bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering stichting

Een stichting is een huurovereenkomst aangegaan. De stichting loop hiervoor subsidie mis, waardoor de stichting failliet gaat. De verhuurder stelt de bestuurder van de stichting hiervoor aansprakelijk.

Is het verplicht?

Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Het zal per bestuurder verschillen of ze zich hierbij prettig voelen of dit niet nodig vinden.

Wil je een bedrijfsverzekering afsluiten en wil je in gesprek over het bespreken van de mogelijkheden?

Neem contact met ons op en wij vertellen je graag meer in een persoonlijk gesprek.